U trendu

Netanjahu u klinču sa Obamom zbog UN, tražio pomoć Trampa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da glasa večeras o rezoluciji kojom se traži obustava gradnje izraelskih naselja koju su predložile četiri članica SB UN, dan nakon što se Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Glasanje, koje su zatražili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal kao kosponzori nacrta rezolucije, trebalo je da se odži juče, a zapadni zvaničnici tvrde da su SAD nameravale da odobre njeno usvajanje, što bi bio najveći zaokret u praksi Amerike koja je dosad uvek bila na strani Izraela.

Nacrt rezolucije izradio je prvobitno Egipat u saradnji sa Palestincima, ali se potom predomislio posle razgovora sa izabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom čiju pomoć je prethodno zatražio premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Netanijahu i Tramp su pozvali SAD da stave veto na rezoluciju o izraelskim naseljima.

„Nakon što smo postali svesni da administracija neće staviti veto na antiizraelsku rezoluciju, izraelski zvaničnici kontaktirali su Trampov tranzicioni tim i zamolili da Tramp pomogne u izbegavanju rezolucije“, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, prenosi AP.

Drugi visoki zvaničnik Izraela optužio je Obamu i državnog sekretara Džona Kerija da stoje iza „sramnog poteza protiv Izraela u UN“ kao i da je „američka administracija tajno izradila sa Palestincima ekstremno antiizraelsku rezoluciju, iza leđa Izraelu.

Ako SAD ne blokiraju rezoluciju, biće to vrhunac zahlađenja u odnosima između Netanijahua i odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame u poslednjih osam godina i signalizirao bi eru bliskih odnosa Izraela i buduće Trampove administracije, ocenjuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.