U trendu

Netanjahu uskoro duže premijer od Ben-Guriona

Benjamin Netanjahu će za dva dana, u nedelju nadmašiti oca nacije Davida Ben-Guriona koji je najduže u istoriji Izraela bio uzastopno na funkciji premijera.

Ben-Gurion je prvi put bio premijer pet godina i devet meseci, do januara 1954, kada je dao ostavku posle serije političkih sukoba u koaliciji. On se povukao u kibuc Sde Boker, u pustinji Negev na jugu Izraela i vratio na čelo vlade godinu dana i devet meseci kasnije na duži period koji je trajao 2.790 dana.

Netanjahu je, računajući današnji dan, na funkciji premijera drugi i treći put uzastopno 2.788 dana. On je prvi put postao premijer 2009, pa potom 2013. i opet 2015. Da bi premašio Ben-Gurionov ukupan rekord Netanjahu bi trebalo da bude šef vlade još oko dve i po godine, imajući u vidu da je Ben-Gurion predvodio Vladu Izraela 4.782 dana.

Netanjahu je premijer ukupno 3.900 dana, prema podacima portala Ynet. Naredni izbori planirani su za novembar 2019. godine, odnosno za 1.082 dana.

Ako ne bude prevremenih izbora pre jula te godine, Netanjahu će srušiti Ben-Gurionov rekord. Čak i u svetskim razmerama to je impresivno jer na osnovu podataka koje je skupio Ofer Kenig iz Izraelskog instituta za demokratiju Netanjahu je 62. u svetu po dužini trajanja uzastopnog mandata medju stotinama lidera demokratskih nacija, prošlih i sadašnjih. Ako bude premijer do kraja ovog mandata skočiće na 21. mesto.

U Izraelu je bilo predloga opozicije da se funkcija premijera ograniči na dva mandata, ali zakon nije donet. Poslanica iz Cionističke partije levog centra Merav Mihaeli namerava ponovo da predloži takav zakon, ali, kako kaže, čeka povoljnu političku situaciju.

Netanjahu tvrdi da je to upereno protiv njega posebno, pa je zato Mihaeli postavila uslov da zakon stupi na snagu posle još dva mandata parlamenta. To će pružiti šansu Netanjahuu da još jednom bude premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar