najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Netanjahuov kabinet poriče da mu je francuski tajkun dao milion evra

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu primio je 40.000 dolara, a ne milion evra, 2001. godine od francuskog tajkuna kome se u toj zemlji sudi za prevaru Arno Mimrana, saopštio je danas Netanjahuov kabinet.

Mimran je glavni osumnjičeni u slučaju velike prevare u Francuskoj i on je nedavno rekao sudu u Parizu da je dao milion evra za Netanjahuovu izbornu kampanju, što Netanjahu poriče, a izraelske vlasti proveravaju.

Kabinet izraelskog vrhovnog tužioca saopštio je danas da proverava svedočenje Mimrana o finansiranju Netanjahuove izborne kampanje.

Ako je svedočenje istinito tolika suma predstavlja narušavanje izraelskih zakona o finansiranju kampanje, navodi agencija Asošiejted pres.

Mimran i još neki drugi ljudi optuženi su za prevaru u visini od 283 miliona evra utaje poreza na promet.

„Tvrdnja da je Arno Mimran dotirao milion evra izbornoj kampanji gospodina Netanjahua je neosnovana laž. Nije bilo doprinosa Netanjahuovoj kampanji“, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

U saopštenju se precizira da je avgusta 2001. godine Netanjahu bio privatan gradjanin i da mu je Mimran dao 40.000 dolara za finansiranje javnih aktivnosti koje su uključivale pojavljivanje u medijima i mnogobrojna javna putovanja u korist države Izrael, i to je učinjeno u skladu sa zakonom.

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je dao instrukcije da se provere sumnje protiv Netanjahua podstaknute svedočenjim Mimrana, javio je izraelski TV Kanal 10.

Mimran je spomenuo tu sumu kada je ispitivan o svojim aktivnostima 2009. godine, ali nije rekao za koju kampanju je dao doprinos.

Tokom sudskog zasedanja predsedavajući sudskog veća je rekao da je isplata Netanjahuu u fajlu sa dokazima.

Na osnovu izraelskog zakona kandidat za poslanika u Knesetu (parlamentu) ne sme da primi više od oko 3.000 dolara od jednog donatora, a kandidat za partijsko rukovodstvo ne sme da dobije više od oko 12.000 dolara.

Medjutim, kandidati tek od 2006. godine moraju da izveste državu o doprinosima, a prethodno su o tome obaveštavali samo partijskog unutrašnjeg kontrolora.

Pitanje Mimranove donacije Netanjahuu postavljeno je kada je tužilac pitao zašto je 2009. godine bio deset puta u Izraelu. On je rekao da se prilikom jedne posete sastao sa Netanjahuom.

„Finansirao sam Netanjahua u visini od jednog miliona evra. To je bilo za njegovu izbornu kampanju. Kada je 2009. godine on zaista ponovo izabran za premijera Izraela ja sam išao da se sastanem s njim“, rekao je Mimran, kako prenosi izraelski list Harec.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike