U trendu

Netanjahuov sin kritikovan i hvaljen zbog antisemitske karikature na Fejsbuku

Izraelska Liga za borbu protiv kleveta osudila je post na Fejsbuk nalogu sina izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Jaira, koji uključuje antisemitske poruke i navodno sugeriše da „Džordž Soros i reptili“ kontrolišu svet.

Organizacija je na svom Tviter nalogu na hebrejskom jeziku objavila danas da karikatura „sadrži jasne antisemitske elemente i da se „opasnost od antisemitskog diskursa ne može umanjivati“.

Jair Netanjahu je na svom Fejsbuk nalogu u subotu postavio karikaturu koja sugeriše da iza rastućih pravnih problema njegove porodice stoji zavera, navode izraelski mediji.

On je svoj post nazvao „Lanac ishrane“, a na njemu je fotografija američkog milijardera Džordža Sorosa koji drži svet na udici pored reptila s pecaljkom na kojoj je simbol alhemije. Sledi antisemitski imidž takozvanog „sretnog trgovca“, a potom fotografije bivšeg izraelskog premijara Ehuda Baraka, kao i predvodnika protesta protiv Netanjahua Eldada Janiva i Menija Naftalija, bivšeg zaposlenog u premijerovoj rezidenciji koji je optužio Netanjahuovu suprugu Saru u istrazi koja se protiv nje vodi.

Odgovori na post uključili su pozive na psihijatrijsku negu za Jaira od strane Baraka i osudu lidera sa izraelske levice, a medju njima poslanice Zahave Gal i lidera laburista Avija Gabaja.

Reagovao je i bivši lider Kju kluks klana Dejvid Djuk koji je napisao da mim (meme) sugeriše da Soros kontroliše svet. Neonacistički dnevnik „Štormer“ je objavio članak povodom posta pod naslovom „Netanjahuov sin postavio fenomealan mim kriveći Jevreje da ruše njegovog oca Jevrejina“, u kome su nazvali Jaira Netanjahua bratom.

Izraelski mediji podsećaju da je izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit obavestio u petak Netanjahuovu suprugu Saru da je moguće podizanje otužnice protiv nje za prevaru i izneveravanje poverenja.

Ona bi takodje mogla biti optužena da je potršila oko 100.000 dolara državnog novca na obroke koje je naručivala za službenu rezidenciju iz restorana, što je protiv propisa jer u njoj ima kuvara.

Optužnica je moguća posle saslušanja koje još nije zakazano. Netanjahu nije za to osumnjičen, ali se protiv njega vode istrage zbog sumnje na korupciju u dva odvojena slučaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.