U trendu

NetBloks: Rusija preusmerila internet u Hersonu

LONDON – Rusija je preusmerila internet saobraćaj u okupiranoj ukrajinskoj oblasti Herson kroz rusku komunikacionu infrastrukturu, saopštila je danas organizacija koja nadgleda sajber bezbednost i upravljanje internetom NetBloks.

NetBloks sa sedištem u Londonu saopštio je da je u subotu pratio skoro potpuni nestanak interneta širom oblasti Hersona koji je uticao na različite ukrajinske provajdere, prenosi Rojters.

Kako se navodi, veza je obnovljena nakon nekoliko sati, ali različiti pokazatelji ukazuju na to da internet saobraćaj sada ide kroz Rusiju.

„Povezivanje na mreži je rutirano preko ruskog interneta umesto ukrajinske telekomunikacione infrastrukture i verovatno sada podleže ruskim internet propisima, nadzoru i cenzuri“, navodi NetBloks na svojoj veb stranici.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da ruski potezi u regionu „verovatno ukazuju na nameru Rusije da dugoročno izvrši snažan politički i ekonomski uticaj u Hersonu“.

Vlasti koje je imenovala Rusija u delovima Hersona saopštile su da će taj region početi da koristi rusku rublju 1. maja, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar