U trendu

Neubedljiva istraga o hemijskim napadima

Rusija je u četvrtak odbacila kao „neubedljive“ zaključke istrage sprovedene pod vođstvom Ujedinjenih nacija koji pokazuju da su snage sirijske vlade izvele najmanje tri hemijska napada u Siriji i ocenila da ne bi trebalo uvesti sankcije Damasku, javlja AFP.

„Smatramo da ne postoje dokazi na osnovu kojih bi bilo kakva kaznena akcija mogla da bude preduzeta. Jednostavno ih nema“, rekao je ruski ambasador Vitalij Čurkin posle sastanka Saveta bezbednosti koji je u četvrtak održan iza zatvorenih vrata.

Prošle nedelje je najavljeno da će Savet bezbednosti u četvrtak diskutovati o najnovijem izveštaju međunarodnog tima, čiji je pun naziv Zajednički istražni mehanizam Organizacije za zabranu hemijskog oružja i UN (JIM).

SB UN je uspostavio JIM pre godinu dana kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za hemijske napade u Siriji, a taj tim je dosad istražio devet slučajeva u sedam sirijskih gradova i zaključio da su snage sirijske vlade izvele tri hemijska napada na sela 2014. i 2015, što je prvi put da je međunarodnom istragom utvrđena odgovornost tih snaga posle višegodišnjeg poricanja Damaska.

Međutim, Čurkin je posle sastanka u četvrtak rekao da ti zaključci „nisu konačni, da nemaju pravno obavezujuću snagu i da ne mogu da služe kao optužujući zaključci za donošenje pravnih odluka“.

Istovremeno, Britanija i Francuska su zatražile sankcije protiv Damaska.

„Oni koji su odgovorni za upotrebu hemijskog oružja moraju biti sankcionisani. Nema drugog načina“, rekao je novinarima francuski ambasador Fransoa Delatr.

I britanski ambasador Metju Rajkroft rekao je novinarima uoči početka sastanka SB UN da bi „trebalo pozvati na odgovornost svakog pojedinca koji je umešan u bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja u Siriji ili bilo gde drugde“.

U najnvojem izveštaju koji je međunarodni tim dostavio Savetu bezbednosti prošlog petka, navodi se da su helikopteri snaga sirijske vlade iz dve vazduhoplovne baze koje kontroliše vlada bacili burad-bombe (barel-bombe) sa hlorinom na sela Kmenas, Talmenes i Sarmin u provinciji Idlib koja je u rukama pobunjenika.

U ranijim izveštajima tima je zaključeno da su otrovni gasovi upotrebljavani kao oružje u petogodišnjem ratu u Siriji, ali nisu identifikovani počinioci, navodi francuska agencija.

Ovoga puta, kao počinioci napada identifikovane su dve eskadrile 63. helikopterske brigade, koje su poletele iz baza u Hami i Humajmimu, i jedna eskadrila bazirana u Humajmimu.

Međunarodni tim je utvrdio i da je Islamska država koristila iperit kao oružje u avgustu 2015. godine, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.