U trendu

Neuspeh američkog predsednika: Povučen Trampov predlog o ukidanju Obamakera

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Pol Rajan povukao je večeras predlog o poništavanju Zakona o dostupnoj zaštiti takozvanom Obamakeru zbog manjka podrške.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je zakon nakon što ga je Donald Tramp pozvao i zatražio da okonča debatu bez glasanja, rekla je njegova portparolka Ešli Strong.

Time je jedno od glavnih obećanja američkog predsednika da će izmeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti i time ponište reformu zdravstvenog sistema svog prethodnog predsednika Baraka Obame ozbiljno dovedeno u pitanje, jer mu se oštro protivili i pojedini republikanski poslanici, navodi agencija AP.

Donald Tramp i Pol Rajan ranije danas su u Beloj kući, uoči glasanja o poništavanju Zakona o dostupnoj zaštiti takozvanom Obamakeru, održali sastanak o nedostatku podrške za usvajanje novog zakona.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Donald Tramp siguran da je uradjeno sve što je bilo u moći njegove administracije da se pridobije 216 glasova potrebnih za usvajanje novog zakona kojim bi bile poništene reforme zdravstvenog sistema Baraka Obame.

Bela kuća je saopštila da sumnja da će glasanje o izmenama zakona o  zdravstvenoj zaštiti u Predstavničkom domu biti uspešno.

Rasprava o Obamakeru najpre je bila zakazana za četvrtak, ali je glasanje odloženo zbog manjka podrške, Tramp je ranije zapretio da danas mora da se glasa ili neće biti ukidanja Obamakera.

Cilj zakona o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsednika bio je smanjenje broja zdravstveno neosiguranih Amerikanaca, a više desetina hiljada fimi pozvano je da plaćaju deo zdravstvenog osiguranja za svoje radnike.

Tramp je ocenio da je to dovelo do smanjenja radnih mesta i najavio je da će glasanja u Predstavničkom domu biti, bez obzira na podršku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar