U trendu

Neverovatno: Šveđanima pada vlada zbog Srba!

Švedski premijer Stefan Leven rekao je danas da je doneo odluku da rekonstruiše vladu zbog skandala vezanog za curenje osetljivih podataka u čijem se središtu našla krhka vlada levog centra, pri čemu će dva ministra napustiti vladu.

Osetljivi podaci pali su u ruke nekolicine Srba.

Ministar unutrašnjih poslova Anders Igeman, koji se suočava sa optužbama da je znao za procurivanje podataka, ali nije o tome obavestio premijera, povući će se sa tog mesta „na svoj zahtev“, rekao je Leven na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

https://twitter.com/NewsDingo/status/890512400323149824

Ostavku će podneti i ministarka infrastrukture Ana Johanson, dodao je švedski premijer, dok će ministar odbrane Peter Hultkvist, za koga su mediji prethodno danas najavili da bi mogao da ostane bez funkcije, ostati u vladi, navodi AP.

Troje ministara suočavaju se sa optužbama da su znali da su procureli podaci nacionalne Agencije za saobraćaj 2015. omogućili pristup stranaca privatnim podacima miliona građana, ali da nisu o tome obavestili premijera Levena.

Opozicione stranke su juče najavile glasanje o nepoverenju, pri čemu imaju dovoljno glasova za to, protiv troje ministara nakon jedne od najvećih bezbednosnih afera u Švedskoj.

Opisavši nameru opozicije kao „ishitrenu i loše isplaniranu“, Leven je novinarima danas rekao da ne želi da bude odgovoran za krizu vlade, istakavši da je „to sada na parlamentu“.

„Moram preuzeti odgovornost za zemlju. Ne bi koristilo Švedskoj da zapadne u političku krizu“, zaključio je Leven, navodeći mnoge izazove sa kojima se Švedska i EU suočavaju, uključujući Bregzit.

Za sada se ne zna da li će opozicione stranke promeniti svoju odluku o izglasavanju nepoverenja Hultkvistu.

https://twitter.com/mimiwessel/status/890437819398795265

Odlukom o rekonstrukciji svoje manjinske levičarsko-zelene vlade kao odgovor na skandal, Leven je izbegao drastičniju opciju raspisivanja prevremnih izbora, konstatuje Rojters.

Opozicija nije tražila i ostavku Levena, koji se nalazi na čelu krhke socijaldemokratske koalicije od 2014, ali kritičari nisu isključili mogućnost njegovog odlaska sa funkcije posle jednog od najvećih procurivanja državnih informacija u Švedskoj posle više decenija.

Skandal je izbio proteklih nedelja nakon što se ispostavilo da je čitava baza podataka o švedskim vozačkim dozvolama postala dostupna informacionim tehničarima u Češkoj Republici i Rumuniji, dok mediji navode da je identitet obaveštajnih agenata možda ugrožen.

Švedska vojska je takođe saopštila da su informacije o njenom osoblju, vozilima i odbrambenim planovima mogle biti obuhvaćene podacima koji su procureli, mada je Agencija sa saobraćaj negirala da poseduje registar vojnih vozila i tvrdi da nema nagoveštaja da su podaci „rašireni na neprimeren način“.

Podaci su procureli kada je švedska Agencija za saobraćaj unajmila kompaniju IBM 2015. da preuzme njene IT operacije.

IBM je tada angažovao podugovarače u Češkoj Republici i Rumuniji – čime su osetljive informacije postale dostupne stranim tehničarima koji nisu imali bezbednosno odobrenje za to, navodi francuska agencija.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)