U trendu

Nevolje Baraka Obame u Kini

Barak Obama je nevoljama počeo svoje poslednje putovanje u Aziju kao američki predsednik.

Kada je noćas njegov avion sleteo u Hangdžuu, u Kini, gde je došao na samit Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, nije bilo stepenica, te je Obama izašao kroz pomoćni izlaz, na repu aviona.

Na pisti je izbila svadja predsednikovih ljudi s kineskim zvaničnikom koji je zahtevao da se novinari koji su doputovali sa Obamom, udalje od njega, što je suprotno dosadašnjoj praksi.

Kada je jedna zvaničnica Bele kuće naglasila da SAD postavljaju pravila za svog predsednika, njen kineski kolega je uzvratio povikavši: „Ovo je naša zemlja! Ovo je naš aerodrom!“.

Svadja se pogoršala kada je jedan kineski zvaničnik pokušao da zadrži Suzan Rajs, Obaminu savetnicu za državnu bezbednost, daleko od njenog šefa. Rajs, jedna od najviših funkcionera u vladi SAD, rekla je novinarima „Ovo nisam očekivala“.

Napetosti je bilo i kasnije, kada je Obama počeo program sastanaka u Hangdžuu. Novinaru agencije AP je uskraćeno prisustvovanje svečanosti o klimatskim promenama, te je pušten da udje tek na intervenciju Ambasade SAD.

Ispred mesta održavanja te svečanosti, dva kineska zvaničnika, od kojih jedan radi za američku delegaciju, fizički su razdvojena da se ne bi potukla.

Oštre rasprave i nesuglasice u poslednjem trenutku oko protokola nisu neuobičajene kada je lider SAD u poseti Kini, gde se očekuje da njena vlada utvrdjuje sva pravila koja treba slediti bez ikakvih pitanja, ma koliko bila kruta. Uprkos javnim protestima, američka strana ima malo uspeha u tome da ubedi Kinu da je u njenom interesu da budu tolerantna pod nadzorom javnosti i medija, ukazuje agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar