U trendu

Nezabeleženo u junu: Evropu iduće sedmice očekuje pakleni toplotni talas

Meteorolozi su najavili da Evropljane naredne sedmice očekuju temperature do 40 stepeni tokom dosad nezabeleženog toplotnog talasa u junu, a koji će zahvatiti veliki deo zapadne Evrope. Takvi vremenski uslovi verovatno će biti češći, prenose mediji u regionu.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplotni talas stići će iz Magreba u Severnoj Africi i Španije s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom naredne sedmice.

U Nemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stepeni u utorak, odnosno 38 u sredu, a slično vreme očekuje se i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice upozorio je Britance da se pripreme na „vruće, vlažno i nestabilno“ vreme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplotnim talasom s temperaturama do 39 stepeni ovaj vikend.

U Francuskoj meteorolozi najavljuju „neviđen toplotni talas za juni“ koji će oboriti prethodne rekorde za prvi mesec leta.

Francuska je u leto 2003. godine pretrpela intenzivni toplotni talas koji je izazvao smrt gotovo 15.000 u osoba.

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stepeni pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovo pokazuje kakav je učinak globalnog zagrevanja na planeti, a takvi vremenski uslovi verovatno će biti češći, kažu meteorolozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.