U trendu

Nezavisne:Šmit stupa na dužnost u junu?

SARAJEVO – Odluka o izboru novog visokog predstavnika u BiH mogla bi da bude donesena narednih nekoliko sedmica, a Vlada Nemačke, koja je za ovu funkciju kandidovala Kristijana Šmita (Ćristian Sćmidt), uverena je da će on dobiti poverenje Veća za sprovođenje mira, pišu danas banjalučke Nezavisne novine.

„Prvobitno je planirano da odluka bude donesena početkom marta, a sad je moguće da odluka bude krajem marta ili narednog meseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Šmit stupiti na dužnost već u junu, bez obzira na ovo manje kašnjenje“, piše banjalučki dnevnik pozivajući se na nemačke izvore.

Šmit, kažu, ovih dana pokušava da stupi u kontakt sa najvišim državnim funkcionerima, da želi svima da predstavi koncept i planove.

Plan je, dodaje se, da Šmit tesno sarađuje sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU u BiH, a zajedno će raditi na sprovođenju reformske agende za EU, kao i na ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

„Možemo reći da će njegov posao biti sprovođenje 5+2 uslova za završetak misije OHR-a. Da li će to biti posao koji će trajati dve, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao veštački rok koji bi stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije“mavode neimenovani izvori Nezavisnih.

Ključni cilj će biti saradnja sa SAD, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Veću za sprovođenja mira.

Šmit, navodi list, ne namerava da ispusti nijedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali da je namera da podstakne domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.