U trendu

NI: Američki protivraketni štit možda nije ispravan

VAŠINGTON – Američki protivraketni odbrambeni sistem, koji je zamišljen da bi čuvao Evropu od raketnih napada iz Irana, još nije testiran, zbog čega kasni njegovor raspoređivanje u Poljskoj, a mediji špekulišu da to znači da on možda nije ispravan.

Prema podacima američke revizorske službe, Agencija za protivraketnu odbranu izvela je 2018. godine samo sedam od 11 planiranih testova, što je svega 64 odsto.

Istovremeno, problemi sa izvođačima radova odložili su izgradnju protivraketnog sistema u Poljskoj za 18 meseci, navodi magazin Nešnal interest.

Raspoređivanje američkog odbrambenog štita počelo je u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame i sastoji se od tri etape.

Prva faza, završena 2012. godine, obuhvata postavljanje odbrambenog radara u Turskoj i uspostavljanje komandnog centra u Nemačkoj za podršku američkim ratnim brodovima opremljenim mornaričkiom verzijom protivraketnog odbrambenog sistema „Egis“.
U drugoj fazi koja je završena 2016. godine, lokacija „Egis Ašor“ u Rumuniji postala je operativna.

Do kašnjenja je došlo u trećoj fazi s obzirom na to da je raspoređivanje „Egis Ašor“ sistema u Poljskoj trebalo već da bude okončano.

„Egis Ašor“ u Rumuniji i Poljskoj su kopnene verzije američkog pomorskog višenamenskog borbenog sistema „Egis“, koji se sastoji se od snažnog radara SPAJ-1 i 24 protivvazdušne rakete na navođenje SM-3.

Sistem je predviđen za zaštitu od balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Iran je proizveo arsenal balističkih raketa, uključujući rakete srednjeg dometa koje bi u teoriji mogle da nose nuklearne bojeve glave, ukoliko ih Teheran proizvede, navodi Nešnal interest.

Magazin ističe da američka revizorska služba kašnjenje u raspoređivanju sistema „Egis Ašor“ u Poljskoj vidi kao dobrodošlo, pošto daje vremena da se isprave nedostaci „Egisa“.

Stručnjaci smatraju da kašnjenje od godinu i po dana u raspoređivanju protivraketne odbrane u Evropi pruža Agenciji za protivraketnu odbranu priliku da sprovede dodatna testiranja i prikupi više podataka o njihovom funkcionisanju.

To će, po njihovom mišljenu, dati vremena za rešavanje problema sa kojima se suočavaju proizvođači još od šezdesetih godina prošlog veka, a to je kako presresti nekoliko raketa i bojevih glava, a da se sistem ne preoptereti.

Agencija, međutim, smatra da je neophodno smanjiti broj proba za presretanje balističkih raketa i da uopšte nije potrebno sprovoditi testiranja procene sposobnosti presretanja nekoliko raketa istovremeno pre razmeštanja sistema u Poljskoj.

Istovremeno, ukoliko se smanji broj raketnih proba neće biti moguće da se dobiju potpune informacije o tome da li sistemi za protivraketnu odbranu funkcionišu u skladu sa planom, zaključuje Našenel interest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.