Ni SAD ni Kina neće izvoditi sajberkrađe

Foto: Beta

Neće biti sajberkrađa poslovnih tajni niti podrške ovoj vrsti kriminala, dogovor je koji je, prema rečima predsednika SAD Baraka Obame, postignut na njegovom današnjem sastanku s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Obama je svom gostu kazao da takva špijunaža „mora da prestane“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki predsednik je ocenio da postignuti dogovor predstavlja napredak – ali je dodao: „Moram insistirati na tome da naš posao još nije gotov“.

Si se složio s tim da dve zemlje „neće svesno podržavati“ sajberlopovluk i obećao je da će se Kina pridržavati „normi ponašanja“ u sajberprostoru.

„Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu“, rekao je Si.

I SAD i Kina tvrde da se ne upuštaju u sajberkrađu trgovinskih tajni, i to je jedna od dubokih razlika koja preti vezama između dve najveće svetske ekonomije.

Obama je rekao, govoreći generalno, da je državna poseta predsednika Kine proizvela „izuzetno produktivan sastanak“, i da iskreni razgovori o oblastima neslaganja „pomažu boljem međusobnom razumevanju“.

Jedno od problematičnih pitanja su kineske teritorijalne pretenzije koje su uznemirile neke partnerske zemlje SAD u Aziji. Si je na to kazao da Kina „ima pravo da čuva svoj suverenitet“, ali je obećao da će poštovati slobodu navigacije i preletanja.

Si je rekao da će Kina izdvojiti 3,1 milijardu dolara na ime pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije ugljendioksida. To je jedna od niza mera koje Kina preduzima zajedno sa SAD u borbi protiv klimatskih promena.

SAD su prethodno obećale da će Ujedinjenim nacijama dati tri milijarde dolara u sličnu svrhu.

Si je pozvao i SAD i svoju zemlju da budu „širokih pogleda u vezi sa razlikama i neslaganjima“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar