U trendu

Ni u Berlinu, ni bilo gde, ništa od dijalog bez ukidanja taks

PEKING – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da bez obzira na izjave pojedinih evropskih lidera da će sastanak u Berlinu biti mesto „revitalizacije dijaloga“, on ponavlja da dijaloga neće biti dok Priština ne ukine „anticivilizacijske“ takse.

„Ukinite takse i imaćete dijalog, jer dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, ali i glavu na panj možete da mi stavite, ali se moj stav neće promeniti“, poručio je predsednik iz Pekinga.

Upitao je o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada, kaže, oni nisu sposobni da poštuju sporazume koje su potpisali, navodeći Briselski sporazum i CEFTA sporazum.

„I kada su 2008. godine jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Srbija nije rušila CEFTA sporazum, ni tada, a ni 2009. i 2010. godine. Vi rušite CEFTA u novembru 2018. godine, pa nije ovo 1906. da pričamo o carinskom ratu“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština radi sve da bi ponizila Srbiju i podvukao je da on to neće dozvoliti.

Dodao je da je pozicija Srbije teška i da će Priština nastaviti da vrši pritisak na Srbiju i u Berlini i u Briselu i bilo gde, da potpiše „njihovu platformu“, koja, kaže, i nije platforma.

„To se nikada neće dogoditi“, izričit je predsednik.

Podseća da su uveli i vojsku nasuprot sopstvenom „ustavu“, i upitao o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada oni nisu u stanju da se drže sporazuma koje su potpisali.

„Uslov svih uslova je slobodan protok robe, kapitala i ljudi. Vratite to i mi se vraćamo dijalogu“, rekao je Vučić.

Podsetio je i na izjavu Ramuša Haradinaja da će ga, ukolko ne bude priznao nezavisnost Kosova, srušiti na ulici.

„Ja na sve to ćutim. I u Pekingu sam se uverio da niko ne razume šta ti ljudi rade“, naveo je Vučić.

Kaže da je pokušao da se „stavi u njihove cipele“, ali da svejedno ne razume njihovo ponašanje, jer je, ističe, Beograd njima potrebniji nego što su oni nama.

„Oni neće dobiti ništa, moramo da se dogovaramo. Tamo živi naš narod, oni nas ucenjuju, pokušavaju da potkupe naše ljude, plaćaju milione dolara da sruše jedinstvo srpskog naroda na severu i drugim delovima Kosova“, kaže Vučić.

Naglašava da su ga razgovori sa kineskim i ruskim predsednikom, Si Đinpingom i Vladimirom Putinom, umirili, jer i oni vide problem Srbije zbog ponašanja prištinskih vlasti.

„Ja sam prvi koji je želeo kompromis, ali rušenje Srbije neću dozvoliti“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.