U trendu

Niče betonski zid umesto ograde kod kampa „Džungla“ u Kaleu?

Britanski zvaničnici su najavili da će ovog meseca početi radovi na izgradnji zida koji će sprečavati migrante iz kampa „Džungla“ u Kaleu da se na prilaznom putu toj francuskoj luci ukrcavaju u kamione i tako prelaze u Veliku Britaniju.

Britanski ministar za imigraciju Robert Gudvil najavio je povećanje mera bezbednosti u Kaleu, gde u kampu „Džungla“ obitava na hiljade migranata koji su pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, u nadi da će uspeti da pređu u Veliku Briraniju.

Gudvil je rekao da je izgradnja zida, vredna 17 miliona funti (oko 23 miliona američkih dolara), deo bezbednosnih mera koje su usaglasile Britanija i Francuska u martu.

„Počećemo izgradnju ovog velikog novog zida u sklopu paketa sa Francuzima od 17 miliona funti…Podigli smo žičanu ogradu, a sada gradimo zid“, kazao je britanski ministar, preneo je Rojters.

Kako je prenela agencija, lokalni zvaničnici u Kaleu očekuju da će izgradnja zida biti okončana do kraja godine.

Očekuje se da zid od armiranog betona, koji će opasavati jedan kilometar prilaznog puta prema Kalea iz pravca britanske granice, bude visok četiri metra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.