U trendu

Ničeno: Migrante iz BiH teraju prema granici sa Hrvatskom

ZAGREB – Načelnik Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno izjavio je da je migrantski kamp „Vučjak“ kod Bihaća namerno napravljen na samoj granici sa Hrvatskom i da policija Unsko-sanskog kantona tera migrante prema hrvatskoj granici.

Ničeno je rekao da je to potpuno očigledno iz snimaka kojima raspolažu.

Na primedbu novinara da se hrvatska policija optužuje da ilegalno vraća migrante u BiH, Ničeno je rekao da se policija već tri ili četiri godine susreće s takvim optužbama jer se u medijima plasiraju informacije da je ilegalni prelazak državne granice nešto sasvim normalno i da su migranti u stvari u pravu, te se gleda samo humanitarni aspekt problema koji jeste zabrinjavajući, prenela je Hina.

Ničeno je dodao da je hrvatska policija zabrinuta za humanitarno stanje migranata u BiH, ocenjujući da je to posledica toga što se ne štiti državna granica u BiH i da je uzrok problema na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno u nesprečavanju migrantskih ruta i ulaska migranata u BiH.

Povodom navoda da hrvatska policija koristi sredstva prisile i da je nasilna prema migrantima, Ničeno odgovara da hrvatska policija ne vraća migrante u BiH nego ih „odvraća na graničnoj liniji i sprečava njihov ulazak u Hrvatsku iz BiH“.

On navodi i da je hrvatska policija istražila svaku prijavu o upotrebi sile koja se, kako je rekao, mora detaljno proučiti i analizirati.

„Odgovorili smo na svaki takav upit, ali nismo naišli ni na kakve nepravilnosti“, tvrdi Ničeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.