najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nigerija zaplenila 10,3 milijardi dolara ukradenog novca i imovine

Nigerija je tokom prethodne godine zaplenila ukradeni novac i imovinu u vrednosti od više od 10,3 milijarde dolara, u okviru borbe protiv korupcije koju je pokrenuo predsednik Muhamadu Buhari, saopštio je danas ministar informisanja.

Ministar Lai Mohamed je izjavio da vada očekuje i da u zemlju bude vraćeno više od 330 miliona dolara ukradenih iz državne riznice i sakrivenih u bankama u inostranstvu, uglavnom u Švajcarskoj.

Mohamed nije naveo koji su bivši i sadašnji zvaničnici optuženi za kradju javnih fondova, mada je vlada obećala da će saopštiti njihova imena.

Nije rekao ni koliko novca su bivši zvaničnici dobrovoljno vratili kako bi eventualno dobili manju kaznu ili bili poštedjeni.

U Nigeriji je u toku više sudjenja zbog korupcije, a stotine ljudi je uhapšeno. Medju njima je i pukovnik Sambo Dusaki, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg predsednika Džonatana Gudlaka.

Dusaki je optužen da je 2,1 milijardi dolara namenjenih borbi protiv islamističke pobunjeničke grupe Boko Haram po nalogu predsednika preusmerio na podmićivanje partijskih zvaničnika kako bi bio izabran za predsedničkog kandidata.

Džonatan je na izborima u martu 2015, izgubio od Buharija, koji je rekao da je nasledio državne kofere ispražnjene masovnom korupcijom.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike