U trendu

Nigerijska vojska oslobodila više od 250 zarobljenih žena i dece iz kampa Boko Harama

Nigerijska vojska spasila je 241 osobu iz dva kampa koje kontroliše teroristička grupa Boko Haram. Kako pišu američki mediji, reč je o zarobljenim ženama i deci. Akcija se odvijala u nekoliko sela, stoji u saopštenju nigerijske vojske.

U akciji su uhapšena 43 militanata koji pripadaju islamističkoj grupi, uključujući lokalnog lidera Bulamu Modu koji se, rekli su iz nigerijske vojske.

Oba kampa su uništena tokom racije, lokalnim novinarima je potvrdio portparol nigerijske vojske Sani Usman. Zaplenjeno je i nešto oružja, a brojni militanti pobegli su kada su videli da je upala vojska.

Osim toga, uhapšen je jedan militant koji je odao imena povezana sa terorističkim napadom u severnom Kamerunu koji se dogodio ranije ovog meseca.

Boko Haram se povezuje s priličnim brojem izrazito brutalnih napada, a njihove metode su posebno okrutne. Ova militantna grupa u svojim napadima čak koristi i konje, pa su tako nedavno na konjima upali u selu Baanu u severoistočnoj Nigeriji i ubili 68 ljudi.

Njihov cilj je da uvedu strogu verziju šerijatskog zakona, a da bi došli do cilja ne biraju sredstva. Oni stoje iza brojnih napada na tržne centre, crkve, džamije i slična javna mesta na kojima se okupljaju ljudi. Otmice su takođe jedan od njihovih zaštitnih znakova, a najgori slučaj otmice dogodio se prošle godine kad su iz jedne škole u gradu Čibok oteli preko 200 devojaka i devojčica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.