Nigerijska vojska oslobodila više od 250 zarobljenih žena i dece iz kampa Boko Harama

Nigerijska vojska spasila je 241 osobu iz dva kampa koje kontroliše teroristička grupa Boko Haram. Kako pišu američki mediji, reč je o zarobljenim ženama i deci. Akcija se odvijala u nekoliko sela, stoji u saopštenju nigerijske vojske.

U akciji su uhapšena 43 militanata koji pripadaju islamističkoj grupi, uključujući lokalnog lidera Bulamu Modu koji se, rekli su iz nigerijske vojske.

Foto: Beta

Foto: Beta

Oba kampa su uništena tokom racije, lokalnim novinarima je potvrdio portparol nigerijske vojske Sani Usman. Zaplenjeno je i nešto oružja, a brojni militanti pobegli su kada su videli da je upala vojska.

Osim toga, uhapšen je jedan militant koji je odao imena povezana sa terorističkim napadom u severnom Kamerunu koji se dogodio ranije ovog meseca.

Boko Haram se povezuje s priličnim brojem izrazito brutalnih napada, a njihove metode su posebno okrutne. Ova militantna grupa u svojim napadima čak koristi i konje, pa su tako nedavno na konjima upali u selu Baanu u severoistočnoj Nigeriji i ubili 68 ljudi.

Njihov cilj je da uvedu strogu verziju šerijatskog zakona, a da bi došli do cilja ne biraju sredstva. Oni stoje iza brojnih napada na tržne centre, crkve, džamije i slična javna mesta na kojima se okupljaju ljudi. Otmice su takođe jedan od njihovih zaštitnih znakova, a najgori slučaj otmice dogodio se prošle godine kad su iz jedne škole u gradu Čibok oteli preko 200 devojaka i devojčica.

Ostavite komentar

Ostavite komentar