U trendu

Nikada jače partnerstvo EU i Japana

BRISEL – U Briselu je juče održan 26. samit EU i Japana, a poruka lidera je da strateško partnerstvo Brisela i Tokija nikada nije bilo jače i da je zasnovano na zajedničkim principima demokratije, poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i slobodne trgovine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i premijer Japana Šinzo Abe potvrdili su u Briselu zajedničku posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na zakonima, kao i promociji multilateralizma, slobodne i fer trgovine.

Samit lidera EU i Japana bio je prilika i da se usklade pozicije pred sastanak G20 koji se 28. i 29. juna održava u Osaki.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da EU i Japan vežu ne samo dobro prijateljstvo već i strateško partnerstvo.

Tusk je posebno naglasio važnost Ekonomskog partnerskog sporazuma između EU i Japana koji je ujedno i najveći trgovinski sporazum na svetu.

”Njegovom primenom poboljšaćemo kvalitet i prosperitet života naših građana. To je jasna poruka svetu da Japan i Evropa stoje zajedno jedno pored drugog”, poručio je Tusk.

Premijer Japana Šinzo Abe u Briselu je ocenio da svaki od mnogobrojnih sastanka sa EU liderima predstavlja napredak u odnosima EU i Japana.

On je ocenio da je upravo trgovinski sporazum omogućio građanima EU i Japana, koji su geografski udaljeni, da se kroz dostupnost proizvoda približe jedni drugima.

”Strateški sporazum Japana i EU biće osnova na kojoj će dve strane razvijati zajedničke vrednosti demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, mira i prosperiteta”, poručio je Abe.

Japanski premijer je naglasio da će EU i Japan nastaviti da rade na najvažnijim pitanjima međunraodne zajednice kao što su promocija slobodne trgovine i reforma Svetske trgovinske organizacije.

On se u Briselu založio i za sporazumni izlazak Velike Britanije iz EU kako bi se između ostalog očuvali trgovinski odnosi koje Japan ima i sa EU i Velikom Britanijom.

Tokom 26. samita lidera EU i Japana, pored međusobnih odnosa i ekonomskih pitanja, razmotrena su globalna pitanja mira i stabilnosti u svetu.

Obe strane su pozvale na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, na denuklearizaciju Korejskog poluostrva i jaču borbu protiv terorizma u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.