U trendu

Nikaragva se povlači iz Organizacije američkih država (OAS)

MANAGVA – Vlada Nikaragve saopštila je danas da će se povući iz Organizacije američkih država (OAS), regionalnog tela koje je optužilo vladu predsednika Danijela Ortege za represiju i nameštanje ovomesečnih izbora.

Ministar spoljnih poslova Nikaragve Denis Monkada rekao je na konferenciji za novinare da je poslao „zvanično saopštenje“ generalnom sekretaru OAS Luisu Almagru pozivajući se na „ponovljene akte mešanja“ tog tela u Nikaragvi, prenosi AP.

Ortega je obezbedio četvrti uzastopni mandat na predsedničkoj funkciji nakon izbora, koje je zvanični Vašington nazvao lažnim, zbog Orteginog potiskivanja protivnika, pošto je sedam njegovih potencijalnih protivkandidata uhapšeno i zatvoreno u mesecima pre izbora.

Generalna skupština OAS prošle nedelje je izglasala osudu predsedničkih izbora u Nikaragvi, poručivši da oni “nisu bili slobodni, pošteni ili transparentni i da nemaju demokratski legitimitet.“

Dvadeset pet zemalja Amerike glasalo je za rezoluciju, dok je sedam, uključujući Meksiko, bilo uzdržano,a samo je Nikaragva glasala protiv, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.