U trendu

Niki Hejli: Kim Džong Un moli za rat

SAD, zajedno sa evropskim saveznicima i Japanom, najavile su pregovore o novim sankcijama UN protiv Severne Koreje, a američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da severnokorejski lider Kim Džong Un „moli za rat“.

O novoj, osmoj rundi sankcija Savet bezbednosti će glasati 11. septembra, rekla je Hejli povodom sastanka Saveta bezbednosti koji je sazvan po hitnom postupku posle šeste severnokorejske nuklearne probe. Neizvesno je kakav je stav Pekinga i Moskve, koji bi mogli da ulože veto na dokument.

„Što je mnogo mnogo je. Rat nije nešto što SAD žele. Ne želimo to sada. Ali strpljenje naše zemlje nije neograničeno“, rekla je Hejlijeva, dodajući da UN treba da preduzme „najsnažnije moguće mere“, a ne „polumere“.

Severnokorejski lider „moli za rat“, rekla je američka ambasadorka.

Poslednje rezolucije kojima su uvedene sankcije Pjongjangu, uključujući i onu od 5. augusta, jednoglasno su usvojili članovi Saveta bezbednosti.

„Videćemo šta je u nacrtu rezolucije“, rekao je nakon sastanka ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

On je, medjutim, rekao da „samo sankcije neće pomoći da se pronadje rešenje“, da i do sada nisu davale rezultate, i izrazio sumnju da će one „imati uticaja na drugu stranu“.

Moskva i Seul oštro su osudili nuklearnu probu Severne Koreje, dok stav Kine u vezi sa osmom rundom sankcija Pjongjangu nije poznat.

Kriza sa Severnom Korejom „mora se rešiti na miran način“, rekao je kineski ambasador pri Liu Djeji. „Kroz dijalog možemo da postignemo dunuklearizaciju Korejskog poluostrva“, rekao je.

Peking, koji podržava Pjongjang i koji je primalac 90 odsto izvoza Severne Koreje, ključni je igrač u rešavanju severnokorejskog pitanja.

Cilj poslednje runde sankcija jeste da liši Severnu Koreju milijarde dolara godišnjih prihoda od gvoždja, uglja i ribarstva. Usvojene su nakon mesec dana intenzivnih pregovora SAD i Kine.

Kina, koja je uprošlosti optuživana da nije u potpunosti poštovala rezolucije UN, obećala je početkom avgusta strogo poštovanje novih sankcija.

Prema diplomatskim izvorima, nove mere o kojima će se ove sedmice voditi pregovori mogle bi se odnose na naftu, turizam, vraćanje severnokorejskih radnika u Severnu Koreju i neke diplomatske odluke.

Ruski predsednik Valdimir Putin je i u razgovoru s japanskim premijerom Šinzom Abeom u nedelju pozvao medjunarodnu zajednicu da se „ne predaje emocijama“, nakon saopštenja iz Pjongjanga da je izvedena proba hidrogenske bombe.

Ruski predsednik je juče razgovarao i sa kineskim liderom Si Djinpingom i tom prilikom su obojica izrazila „duboku zabrinutost“.

Južna Koreja od juče izvodi vojne vežbe tokom kojih je ispalila salvu balističkih raketa u simulaciji napada na lokaciju severnokorejskih nuklearnih testova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.