U trendu

Nikiforov: Pripreme istanbulskog sastanka o izvozu žitarica

KIJEV – U toku su pripreme za istanbulski sastanak posvećen izvozu ukrajinskih žitarica, ali razgovori neće biti održani na najvišem nivou, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

„Mogu samo da kažem da su pripreme za takve razgovore u toku. Međutim, jedino što mogu da potvrdim jeste da ti razgovori neće biti održani na najvišem nivou“, rekao je Nikiforov za ukrajinski portal Strana medija.

Pozivajući se na izvore u kabinetu turskog predsdednika, istanbulski dnevnik „Milijet“ je ranije objavio da bi pregovori o ukrajinskom izvozu žitarica mogli da potraju i sledeće nedelje uz predviđanje da bi sastanku mogli da prisustvuju i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi TAS S.

Na nedavno održanom sastanku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua u Ankari 8. juna, razmatrano je pitanje izvoza ukrajinskog žita.

Turske vlasti su ponudile da garantuju bezbednosti transporta preko Crnog mora.

Pozivajući se na izvore u kabinetu turskog predsednika, turska državna televizija TRT je prošle nedelje najavila da bi uskoro mogao da bude pokrenut proces uspostavljanja mehanizma za kontrolu transporta ukrajinskih žitarica, što bi, kako se očekuje, trebalo da bude tema predstojećih razgovora predstavnika Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija na sastanku u Istanbulu.

Izvori koje je citirao turski dnevnik Haberturk predočili su da će prema planu biti stvorena tri koridora iz četiri odvojene luke u crnomorskom gradu Odesi, navodeći da će se odatle otpremati i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi, preneo je ranije Rojters navodeći da se tom rutom očekuje transport od 30-35 miliona tona žitarica za 6-8 meseci.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je najavio da će delegacija ruskog Ministarstvs odbrane razgovarati sa Turskom o stvaranju bezbednog koridora za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.