najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić zahvalio Putinu na istorijskoj podršci Srbiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na “zasluženoj nagradi” Medjunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda koja mu je uručena u Moskvi.
“Mnogo ste uradili za zaštitu i popularizaciju istočno-hrišćanskih vrednosti. Znam to i lično. Mi smo više puta vodili poverljive zatvorene razgovore. Hoću lično da vam zahvalim”, rekao je Putin Nkoliću na početku sastanka u Kremlju.

Predsednik Rusije je ocenio da se odnosi dve zemlje razvijaju uspešno i da će o tome sa Nikolićem razgovarati i danas.

Nikolić je zahvalio na čestitkama rekavši da mu je nagrada koju je juče primio “posebno draga jer nosi ime patrijarha Alekseja Drugog koji je bio u Srbiji kada joj je bilo najteže”.

On je Putinu zahvalio i na vremenu koje je izdvojio za susret sa njiim, iako je, kako je rekao, došao u Moskvu drugim povodom.

“Lično sam zahvalan za to što ste prošle i svih prošlih godina učinili za Srbiju”, rekao je Nikolić.

“Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalnom zbog dva vaša postupka koji se tiču budućnosti Srbije ali i Republike Srpske”, kazao je Nikolić navodeći da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i sprečila ulazak Kosova u Unesko.

Nikolić je kazao da bi “donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome” i podsetio na postupak ruskog cara koji je “u rat ušao da bi odbranio srpsku braću”.

“Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti UN staviti veto i taj će potez ostati zapamćen u Srbiji… Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da zavalim za podršku koju Srbija ima u u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama”, naglasio je Nikolić.

Nikolić je Putinu zahvalio i za ispoljeno razumevanje za ponašanje Srbije u medjunarodnim odnosima kao i za hrabrost koju Rusija pokazuje u borbi protiv Islamske države.

“Nažalost ovo nije 1999. godina, inače (da jeste) mi ne bismo govorili o bombardovanju Srbije”, kazao je predsednik Srbije dodajući da je to hteo da kaže i pred novinarima.

Putin je ocenio da dve zemlje imaju istorijski dobre odnose, ali da se nada da će se okrenuti sadašnjosti .

“Nadam se da ćemo se sada prebaciti na savremena, pozitivna pitanja dnevnog reda”, rekao je predsednik Rusije navodeći da će sa Nikolićem razgovarati o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima.

Putin je kao značajno ocenio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posetio Moskvu i što će, kako se nada, ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Beograd.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike