U trendu

Njujork tajms: Podaci ID zbog Trampa stižu od Irana?

Poverljive obaveštajne informacije, do kojih su izraelski hakeri došli upadom u kompjutere Islamske države, a koju je predsednik SAD Donald Tramp otkrio ruskim zvaničnicima tokom susreta u Vašingtonu, mogle bi, prema pisanju „NJujork tajmsa“ da završe u rukama iranskih vlasti.

Kako prenose izraelski mediji, poverljive informacije koje je američki predsednik Donald Tramp podelio sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom, Izrael je otkrio upadom u kompjutere Islamske države, piše „Njujork tajms“.

List navodi pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da su izraelski hakeri uspeli da se uvuku u ćeliju pripadnika ID, koji prave bombe u SirIji pre nekoliko meseci.

Ta informacija je, prema pisanju američkog lista, bila toliko dobra da je omogućila SAD da sazna da ta grupa radi na izradi eksploziva koji mogu da „prevare“ bezbednosne kontrole na aerodromima jer eksploziv može da prođe kao baterija laptopa.

„Njujork tajms“ navodi da je ta informacija pomogla uvođenju zabrane, koja važi od marta o unošenju elektronskih uređaja poput laptopova na letovima iz većinski muslimanskih zemalja u SAD i Veliku Britaniju.

List navodi da je izvor informacije bio Izrael, koji je prema navodima neimenovanih zvaničnika, upozorio SAD da budu oprezni sa tom informacijom i da bi činjenica da je Tramp podatak podelio sa ruskim zvaničnicima, mogla da poveća mogućnost informacija „procuri“ do Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.