U trendu

Njujorker: Vajnstajn platio milion dolara manekenki da bi ćutala

Italijanskoj manekenki koja ga je optužila da ju je dodirivao 2015. godine, producent Harvi Vajnstajn je platio milion dolara da bi ćutala o tome, dok je Vajnstajnov brat 90-ih godina plaćao ženama koje su takodje optužile filmskog magnata za seksualno uznemiravanje, objavio je danas časopis Njujorker.

Manekenka Ambra Batilana Gutieres rekla je za Njujorker, pošto je tužilaštvo odlučilo da ne podigne optužnicu protiv Vajnstajna za njen slučaj, da je s njim potpisala ugovor o ćutanju pre nego što je saznala da je seksualno maltretiranje i zlostavljanje žena obrazac njegovog ponašanja.

Ona je navela da je u to vreme osećala pritisak da potpiše taj ugovor.

„Gotovo da nisam razumela šta zapravo radim sa svim tim papirima. Bila sam potpuno dezorijentisana. Moj engleski je bio veoma loš. Sve reči u tom ugovoru bile su super teške za razumeti“, rekla je manekenka za Njujorker.

Ona je navela da je Vajnstajnov advokat, pred kojim je potpisivala ugovor, drhtao kad je uzela olovku i da je na osnovu toga shvatila koliko je ta situacija velika.

„Ali onda sam pomislila kako mi treba podrška majke i brata i kako će mi život biti uništen, i potpisala sam. Čim sam to učinila, znala sam da je pogrešno“, kazala je.

Vajnstajnovi advokati rekli su za Njujorker da bi, zbog istraga koje se vode protiv njihovog klijenta, bilo neprikladno da komentarišu svaki detalj objavljenog članka. Oni su naveli da Vajnstajn „čvrsto negira da je njegovo ponašanje bilo suprotno zakonu“.

Kada su brojne žene optužile Vajnstajna za seksualno uznemiravanje, italijanska manekenka je otišla u policiju i izjavila da ju je Vajnstajn dodirivao po bedrima i da ju je zgrabio za grudi i pitao „da li su prave“ tokom sastanka u njegovoj kancelariji na Menhetnu 27. marta 2015. godine.

Protiv Vajnstajna nije podignuta optužnica za taj slučaj jer je tužilac zaključio da za to nema osnova, a Gutieres je za Njujorker rekla da ju je ta odluka šokirala.

„Imali smo toliko dokaza za sve. Svi su mi govorili ‘Bravo, zaustavili smo čudovište'“, navela je Gutieres.

Vajnstajn je 90-ih godina tražio od svog brata da „sredi“ sličnu situaciju sa dve žene, kojima je Bob Vajnstajn poslao 250.000 britanskih funti, navodi Njujorker. Bob Vajnstajn je za taj časopis izjavio da nije znao čemu je služio taj novac.

Njujork tajms je prvi objavio optužbe za seksualno maltretiranje na račun Harvija Vajnstajna, posle čega je on dobio otkaz u kompaniji koju je osnovao, a od tada je više od 100 žena izašlo u javnost sa sličnim optužbama protiv njega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.