U trendu

Njuzvik: Bivši saradnici Trampa angažovani kao lobisti Dodika

NJUJORK – Nekadašnji saradnici kampanje američkog predsednika Donalda Trumpa Džejson Osborn i Majk Rubino angažovani su kao lobisti za političku partiju u Bosni i Hercegovini, koja favorizuje separatizam i sarađuje s Rusijom, tvrdi američki magazin Njuzvik, pozivajući se na dokumente iz Vlade SAD.

Ozborn i Rubino, bliski prijatelji i poslovni saradnici nekadašnjeg menadžera Trampove kampanje Korija Levandovskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, tvrdi ovaj magazin.

Magazin podseća da je američko ministarstvo finansija sankcionisalo Dodika prošle godine za održavanje referenduma o proslavi Dana RS.

Zvaničnici u Vašingtonu su tada, navodi se, utvrdili da referendum sprečava napore da se sprovede Dejtonski sporazum iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskriminiše nesrbe.

„Dodik je nazvao Bosnu ‘neuspešnom državom’ i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi, dok bi etničke grupe mogle da počnu da uspostavljaju nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalna policija u RS dobija obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma“, tvrdi se u članku Njuzvika.

Takođe, kako se navodi, Ozborn je za magazin „Mother Jones“ rekao da je SNSD usmeno pristao da plati 10.000 dolara mesečno lobističkoj firmi Tvin Roks Global (Twin Rocks Global) koju su on i Rubino osnovali prošlog meseca.

On je, dodaje se, rekao i da je pomogao uspostavljanju kontakata i održavanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posete Vašingtonu u julu, uključujući i sastanak sa poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Dejnaom Rorabakerom iz Kalifornije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Nebojša Gojnić

    Da, krimosi sa krimosima, a kako drugačije …

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike