U trendu

NN: Ova sedmica bi mogla biti ključna za zbivanja u BiH

SARAJEVO – Premam najavama međunarodnih zvaničnika, ova sedmica bi mogla biti ključna za dalji tok političkih zbivanja u BiH, pišu banjalučke Nezavisne novine i podsećaju da je za sutra zakazana sednica Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma, koji bi trebalo da odluči o zahtevu visokog predstavnika Kristijana Šmita da se obrati tom domu.

Prvi čovek OHR-a zatražio je da se obrati u parlamentu BiH, nudi parlamentarcima dva datuma, 28. i 29. oktobar, uz obrazloženje da bi zbog zahtevne političke situacije u BiH taj sastanak trebalo održati što pre.

On bi, kako je naveo u svom pismu, s poslanicima razgovarao o njegovim stavovima i prioritetima za budućnost, te o tome šta bi bilo najkorisnije za građane BiH.

Dolazak u BiH najavili su i Angelina Ajhorst, direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove, i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu.

Ajhorstova je razgovarala telefonom sa političkim liderima Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković.

Izrazila je snažnu zabrinutost EU u vezi s političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i fokusa na iznalaženju rešenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

„Naglasila je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i đelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje“, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Neizvesno je, pak, da li će parlamentarci iz Republike Srpske prisustvovati sednici proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za utorak u 11 sati, a s jednom tačkom dnevnog reda: „Zahtev Kristijana Šmita, visokog predstavnika BiH, da se obrati u ovom domu“.

Parlamentarci iz Republike Srpske koji predstavljaju vlast i opoziciju u ovom entitetu nisu uvereni da će obraćanje Kristijana Šmita razrešiti tešku političku situaciju u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.