U trendu

NN: Radikalne i ekstemne verske zajednice u BiH

CAZIN – U konačnom izveštaju o stepenu implementacije Akcionog plana za sprovođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, a u pitanju je dokument Ministarstva bezbednosti BiH, koji je u procesu konsultacija, stoji da je Krajina poznata i po prisutnosti nekoliko radikalnih verskih grupa, uključujući ekstremne verske zajednice u Bužimu, Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću, pišu banjalučke Nezavisne novine.

U ovom dokumentu, navode, ističe se da je činjenica da dvojica istaknutih regrutera, Husein Bilal Bosnić i Husein Erdić, dolaze upravo iz ovog područja.

„Zbog svoje bliske povezanosti sa ekstremnim verskim grupama i zajednicama u Austriji, veruje se da je Krajina ulazna tačka za fondove koji se koriste za podršku stvaranju izolovanih ekstremnih sela u BiH (Gornja Maoča, Dubnica i Bosanska Bojna)“, stoji u Izveštaju.

Kako se dodaje, u ovakvom okruženju porodice su često izložene različitim porukama i uticajima različitih lokalnih i regionalnih aktera, uključujući radikalne grupe.

List piše da su po pitanju ovog bezbednosnog izazova mišljenja analitičara podeljena.

Stručnjak za bezbednost Radislav Jovičić, na primer, smatra da je reč o problemu koji je ispravno targetiran, dok Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kaže da mu deo izveštaja koji se odnosi na Krajinu ne izgleda objektivno.

Jovičić u izjavi za Nezavisne kaže da to nije samo slučaj Krajine, već je reč o metodici koja se zasniva na tome da se biraju porodice koje su slabog materijalnog, socijalnog ili obrazovnog statusa u društvu. Dakle, pripadnicima tih ekstremističkih grupa meta je takva populacija, koja nema ili dovoljno obrazovanja, ili dovoljno finansija za život. Tako ih lakše privlače u svoje redove“.

Armin Kržalić kaže da, ako su navedene neke verske ekstremne zajednice u Bužimu, Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću, treba navesti koje su to zajednice.

„Postoje određeni pojedinci, ne treba bežati od toga, ali oni imaju ime i prezime“, kaže Kažalić, koji smatra da su sve u vezi s tim hipoteze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.