U trendu

Noćni vukovi mogu kroz Poljsku ako ne budu vodili antipoljsku propagand

Poljska ove godine neće kao prethodne zabraniti Noćnim vukovima da u vožnji Putevima pobede od Moskve do Berlina prodju i preko poljske teritorije i odaju poštu palim vojnicima Crvene armije, pod uslovom da manifestaciju nezloupotrebe za antipoljsku agitaciju, širenje mržnje medju narodima i prekrajanje istorije.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da formalno neće ni zabranjivati ni odobravati komemorativnu vožnju ruskih motociklista jer to poljske vlasti ni ne mogu, zato što ruska ambasada u Varšavi ove godine nije zatražila da Poljska omogući vukovima nesmetan prolaz i odavanje pošte crvenoarmejcima palim za oslobodjenje Poljske od nacista na kraju Drugog svetskog rata.

Ministarstvo je podsetilo da o ulasku konkretnih osoba u Poljsku odlučuje Granična straža, uzimajući u obzir i kriterijum bezbednosti i to da li ispunjavaju sve formalnosti.

„Naglašavamo da ranijih godina nismo blokirali ni na koji način ulazak u Poljsku onih motociklista koji su želeli da odaju poštu žrtvama na grobljima na terenu naše zemlje, pod uslovom da su ispunili sve formalne uslove. U poljskoj tradiciji, istorijskoj je poštovanje za sve žrtve i pale a takodje i njihova groblja“, saopštilo je poljsko ministarstvo.

Poljska je upozorila, medjutim, Noćne vukove da će dosledno i odlučno sprečavati sve aktivnosti kada se slične godišnjice i manifestacije zloupotrebljavaju za antipoljsku agitaciju uz prekrajanje istorijske istine i širenje mržnje medju narodima.

Prošle godine poljske vlasti prolazak Noćnih vukova su zabranile, ali su puštale i ruske Noćne vukove i one iz evropskih podružnica sve dok na granicu nije stigao glavnina konvoja a tada su na graničnom prelazu Terespol-Brest sa Belorusijom zabranili da u Poljsku udje i šest noćnih vukova sa pasošima zemalja Evropske unije i Ruskinja sa šengenskom vizom, što je kao nelegalno začudilo i samog šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog.

Glavnina konvoja na čelu sa vodjom Noćnih vukova Aleksandrom Zaldastanovom vratila se tada sa granice, neki su se prebacili avionom na sledeće etape Puteva pobede u Češku i Slovačku a vukovi koji su uspeli da udju u Poljsku formirali su konvoj zajedno sa poljskim motociklistima iz patriotske Katinske vožnje i prema planu su obišli i groblja u Varšavi i Vroclavu i položili vence u koncentracionom logoru Aušvic koji su Hitlerovi nacisti podigli na jugu okupirane Poljske.

U Češkoj i Slovačkoj gde manje nego u Poljskoj, ali ipak i vlasti i dobar deo javnosti gledaju na njih kao na militantne nacionaliste koji propagiraju novu agresivnu nostalgično sovjetsku politiku Kremlja prema susedima Noćni vukovi na putevima pobede nisu naišli ni na kakve probleme.

Noćni vukovi svake godine krajem aprila do 9. maja kreću u patriotsku vožnju Putevima pobede dugu 6.000 kilometara od Moskve do Berlina preko teritorija zemalja koje je oslobadjala od Hitlerovih fašista Crvena armija a završavaju je trijumfalnom vožnjom po Berlinu.

U putevima pobede učestvuju obično i noćni vukovi iz podružnica u Srbiji i sa Zapadnog Balkana a u zemljama preko kojih prolaze pridružuju im se i slične organizacije lokalnih motociklista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.