U trendu

Nojman: Ne treba ođednom vratiti sve borce ID

BEČ – Nemački ekspert za borbu protiv terorizma Peter Nojman upozorava da sve borce Islamske države, koji su državljani evropskih zemalja, ne treba vratiti ođednom, jer je neophodno najpre sprovesti važne pripreme.

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od evropskih partnera da prihvate „svoje“ borce Islamske države koji su zarobljeni u Siriji, preteći da će ih SAD u suprotnom pustiti na slobodu.

„Ođednom sve vratiti u zemlju, kao što to namerava Francuska sa 130 svojih državljana boraca Islamske države, predstavlja veliki problem. U Francuskoj ne postoji nikakva struktura koja bi savladala tako veliki broj boraca Islamske države“, ukazao je Nojman u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

On ističe da je normalno da osobe koje poseduju državljanstvo mogu da se vrate u svoju domovinu, ali u ovom slučaju neophodno je sprovesti pripreme.

Prema njegovim rečima je važno da se najpre „jednostavni slučajevi“ vrate u zemlju.

Njihove izjave, kako kaže, mogle bi onda biti korišćene u suđenjima daljim „povratnicima“, i to bi olakšalo dokazni postupak.

Nojman ukazuje da nije moguće te ljude samo strpati u zatvor i zatvoriti vrata, te da treba najpre izgraditi strukture i pobrinuti se da oni budu i osuđeni na osnovu dokaza.

Pored toga, kako kaže, neophodno je pripaziti da, kada dospeju u zatvor, ne radikalizuju druge ljude.

Nojman navodi da postoje i oni borci Islamske države koji su izgubili sve iluzije o toj terorističkoj organizacijia, te da njima treba ponuditi nešto, na primer za informacije nuditi olakšice u izdržavanju kazne.
Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel uzdržano je reagovala na zahtev Trampa.

Ona je naglasila da je na svakoj državi da donese sopstvenu odluku u vezi prihvatanja boraca Islamske države.

Inače iz Austrije se, prema izveštaju o bezbednosnom stanju, Islamskoj državi priključilo 313 Austrijanaca.

Koliko se austrijskih državljana tačno borilo na strani te terorističke organizacije, kako je naglasila Knajsel, ne može detaljno da se utvrdi, ali po broju stanovnika Austrija ima natprosečno veliki broj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.