Norveški ministar primoran na ostavku posle sporne posete Iranu

Norveški ministar za ribarstvo Per Sandberg bio je danas primoran da podnese ostavku jer je prekršio pravila bezbednosti tokom privatnog putovanja u Iran s bivšom pobednicom takmičenja u lepoti koja je iranskog porekla.

Sandberg (58) visoki zvaničnik u norveškoj desničarskoj, antimigracionoj Naprednoj stranci boravio je u julu u poseti Iranu s novom partnerkom od 28 godina ali prethodno nije obavestio vladu da ide na put i nije poneo svoj profesionalni mobilni telefon.

Norveške službe bezbednosti redovno pominju Iran kao jednu od najaktivnijih zemalja u oblasti špijunaže, zajedno s Kinom i Rusijom.

Sandberga će na funkciji ministra za ribarstvo zameniti Harald Tom Nesvik, takodje član Napredne stranke. Sandberg je podneo ostavku i na mesto potpredsednika stranke.

Sada bivši ministar, koji se izvinio zbog svog postupka, podneo je ostavku posle medijskih izveštaja i pritisaka stranke.

Sandberg je putovao u Iran s Bahareh Letnes, bivšom lepoticom koja je postala preduzetnik. Ona je dobila dozvolu za boravak u Norveškoj posle tri pokušaja podnošenja zahteva i jednog proterivanja iz zemlje. Ona je kao razlog za boravak u Norveškoj navela da joj je u Iranu pretio prinudni brak.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike