U trendu

Nova anketa: Kolinda raste, Milanović joj preti, a Škoro pada

ZAGREB – Da se predsednički izbori u Hrvatskoj održavaju danas, aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 34,6 posto podrške, što je za dva postotka više nego mesec dana ranije, pokazuje najnovija anketa agencije Ipsos.

Zoran Milanović u avgustu nije povećao, ali ni izgubio podršku i mesec završava s podrškom gotovo svakog četvrtog birača ili njih 24,6 posto, prenosi portal Index.hr.

Miroslav Škoro više nije virtuelni kandidat i javno nastupa i gubi podršku, pa ga tako u ovom mesecu podržava 18 posto ispitanika.

Od ostalih kandidata, Mislav Kolakušić gubi podrsku i sada uživa poverenje 6,4 posto, Ivan Pernar može računati na podršku 3,9 odsto ispitanika, a Dalija Orešković je na 3,4 procenta podrške. Među ispitanicima, neodlucnih je 4,7 posto.

Za Kolindu Grabar Kitarović najviše glasaju stari ljudi koji imaju samo osnovnu školu, navodi Index.hr.

Grabar-Kitarovićeva ima više birača među starijom populacijom, tačnije biračima iznad 60 godina, gde bi dobila i 42 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 odsto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njena su uporišta u Dalmaciji i Slavoniji, a vodi i u Lici i Banovini, te u Istri i Primorju.

Zoran Milanović takođe može računati na podršku starijih birača. Naime, gotovo svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas dao bi Zoranu Milanoviću. Isto tako, najviše svojih birača Milanović može pronaći medu ljudima koji imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 32 posto. On na prvu poziciju i podršku može računati u Zagrebu i okolini, gde dobija 36 procenata.

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi 31 posto birača do 30 godina svoj glas dalo Škori. On takođe može računati na birače u severnoj Hrvatskoj gde uživa podršku od 27 odsto, a u rodnoj Slavoniji 22 procenta ispitanika dalo bi njemu glas.

Istraživanje je sprovela agencija Ipsos između 1. i 20. u mesecu na 978 punoletnih građana iz cele Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.