U trendu

Nova francuska vlada održala prvi sastanak

Nova francuska vlada, čiji je sastav saopšten u sredu uveče, održala je danas prvi sastanak na kojem je razmotren nacrt zakona protiv terorizma.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb rekao je da je teroristička pretnja i dalje na visokom nivou u Francuskoj gde je na snazi od 2015. godine vanredno stanje posle terorističkih napada u kojima je poginulo 239 osoba.

Novi zakon predvidja jačanje mera bezbednosti u borbi protiv terorizma kao uopšteno jačanje unutrašnje bezbednosti zemlje, kako bi u neko dogledno vreme bilo ukinuto vanredno stanje.

Nacrt zakona protiv terorizma jedan je od tri zakona o kojima nova vlada treba da raspravlja. Druga dva ključna zakona biće zakon o moralizaciji političara i ublažavanje zakona o radu u cilju smanjenja stope nezaposlenosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron koji je predsedavao sastankom, izjavio je na početku da je novom timu vlade „sudjeno da dugo traje“, izjavio je portparol vlade Kristof Kastaner.

Makronova centristička stranka Republika u pokretu, osvojila je veliku većinu u parlamentu posle nedavno održana dva kruga parlamentarnih izbora.

Makron bi posle sastanka trebalo da otputuje u Brisel na samit lidera Evropske unije, na kojem prvi put učestvuje od kada je 14. maja stupio na dužnost predsednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.