U trendu

Nova ruska orbitalna stanica može da radi beskonačno dugo

MOSKVA – Nova ruska orbitalna stanica, na čijem projektu radi raketno-kosmička korporacija „Energija“, može da radi beskonačno dugo, pokazuju dokumenta korporacije u koje je agencija RIA Novosti imala uvid.

Trajnost se postiže pre svega menjanjem modula.

Rukovodilac Instituta kosmičke politike Ivan Mojsejev izjavio je da, ako se u startu krene od principa da je modul odslužio svoj vek i da se zamenjuje drugim, onda stanica postaje „večna“.

Rusija ima veliko iskustvo u izgradnji orbitalnih stanica, ali je za svaku do sada bio određen rok korišćenja.

Stanica „Mir“ je prvobitno trebalo da bude u upotrebi pet godina, a radila je 15, rok upotrebe Međunarodne kosmičke stanice (MKS) bio je 15 godina, ali stanica traje 26 godina, a razmatra se mogućnost njene upotrebe do 2030. godine.

Do sada nikada nije razmatrana mogućnost da jedna orbitalna stanica traje večno.

Zamenik glavnog konstruktora u korporaciji „Energija“ Vladimir Solovjev je u oktobru izjavio da će nova orbitalna stanica po konstrukciji ličiti na stanicu „Mir“ i da će imati najmanje pet modula.

Stanica bi trebalo da bude veća od stanica „Mir“ i ruskog dela MKS, a njen položaj u orbiti na visini od 400 kilometara i pod uglom od 98 stepeni omogućio bi nadgledanje cele površine Zeml?e, pre svega Arktika i Severnog morskog puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.