U trendu

Nova ukrajinska crkva od Vaseljenske dobija dekret 6. januara

ISTANBUL – Vaseljenski patrijarh Vartolomej planira da preda Tomos (dekret) o autokefalnosti poglavaru ukrajinske novouspostavljene (pravoslavne) crkve, izjavio je večeras za TAS S portparol Vaseljenskog patrijarha.

„Patrijaršija pozdravlja uspeh saveta ujedinjenja u Ukrajini. Patrijarh Vartolomej je pozvao mitropolita Epifanija (u Istanbul) 6. januara da mu preda Tomos o autokefalnosti. U telefonskom razgovoru patrijarh je čestitao Epifaniju na izboru“, kazao je portparol Vaseljenskog patrijarha.

Sveštenici kanonski priznate pravoslavne Moskovske patrijaršije nastaviće da obavljaju službu u Ukrajini i nakon što je u Kijevu ranije danas proglašena autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, izjavio je prethodno ovoj agenciji portparol ruskog patrijarha Kirila.

„Ruska pravoslavna crkva moli se za sveobuhvatnu konsolidaciju Ukrajinske pravoslavne crkve (koja je u kanonskoj vezi s Moskovskom patrijaršijom) na čelu sa mitropolitom Onufrijem“, dodao je portparol patrijarha.
On je upozorio da će posle stvaranja autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve u toj zemlji ojačati podele među vernicima i porasti broj šizmatskih verskih grupa.

Na današnjem saboru predstavnika nove ukrajinske crkve, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, za poglavara crkve izabran je mitropolit Epifanij.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar