U trendu

Nova vlada nacionalnog pomirenja u Mjanmaru

Pobednica prodemokratskih izbora u Mjanmaru i predsednica stranke Nacionalna liga Aung San Su Ći izjavila je danas, povodom obeležavanja 50 godina od sticanja nezavisnosti, da će prvi prioritet njene vlade biti izgradnja mira u zemlji.

„Prioritet nove vlade biće učvršćivanje mirovnog sporazuma o prekidu vatre koji je bivši vojni režim potpisao s predstavnicima osam etničkih manjina koje se već dugo bore za veću autonomiju“, izjavila je Aung San Su Ći u 15-minutnom obraćanju članovima svoje partije.

Ona je najavila organizovanje široke mirovne konferencije na kojoj će se raspravljati o učvršćivanju postignutog mirovnog sporazuma.

Vojne pobune etničkih manjina predstavljale su veliku opasnost za jedinstvo Mjanmara sve do potpisivanja mirovnog sporazuma.

Partija Nacionalna liga obezbedila je dovoljan broj poslaničkih mesta na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mjanmaru i pobedila je vladajuću stranku vojne hunte koja je vladala zemljom pet godina.

Uprkos ubedljivoj pobedi PNJ, analitičari ocenjuju da Aung San Su Ći mora imati podršku vojnih struktura u zemlji kako bi mogla da vlada. Po mjanmarskim zakonima, vojska ima četvrtinu mesta u parlamentu, pravo veta na sve ustavne zakone i ključnu ulogu u svim bezbednosnim pitanjima u zemlji.

Aung San Su Ći sastala se nekoliko puta od kako je pobedila na izborima s vojnim zvaničnicima. PNJ preuzeće vlast od stranke vojne hunte najranije u februaru.

„Moram da naglasim da će se nova vlada upravljati politikom nacionalnog poverenja“, izjavila je ona.

Mjanmar danas obeležava nezavisnost koju je izvojevao general Aung San, otac Aung San Su Ći, koja je pobedila na prvim slobodnim demokratskim zborima posle 25 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.