U trendu

Nova vlada Španije ostaje pri strogoj štednji

Konzervativac Mariano Rahoj koji je od subote ponovo na čelu vlade Španije, sastavio je danas svoj novi kabinet koji u naredne četiri godine zadržava strogu budžetsku štednju koju osudjuje čitava levica na političkoj sceni.

„Odlučili smo se za kontinuitet ekonomskog tima (…) u osnovi radi prevazilaženja ekonomske situacije kakva je u Španija pet godina“, rekao je šef posličke grupe Narodnjačke stranke (PP, desnica) Rafael Ernando.

Ekonomista Luis de Gvindos (56), predvodnik politike štednje koju Rahoj vodi od stupanja na dužnost krajem 2011. godine, u vreme krize, zadržao je portfelj ekonomije.

Kristobal Montoro (66), doktor ekonomije i univerzitetski profesor koji važi za bliskog saradnika predsednika vlade, takodje zadržava strateški portfelj budžeta.

Ključni sagovornik Brisela od 2011. godine, ministar ekonomije de Gvindos je vredno9 radio tokom poslednjih deset meseci političkog zastoja da ohrabri tržište.

Najavljivao je privredni rast od 2,9 odsto ove godine, u odnosu 3,2 odsto 2015, ali je nedavno priznao da će vlada, radi smanjenja deficita, morati da ide na nova smanjenja budžeta koja je Brisel preračunao na 5,5 milijardi evra.

Premijer Rahoj „čuva ministre koji su imali najlošiji stav prema dijalogu“, požalio se portparol Socijalističke partije, Mario Himenes i dodao da sastav nove vlade „nagoveštava lošije rezultate“.

Pokret radikalne levice „Podemos“ takodje je osudio vladu kao „asocijalnu“

Rahojeva desničarska stranka je apsolutnu većinu u Parlamentu izgubila krajem 2015. godine, i ima samo 137 od ukupno 350 poslanika, dok vlada ima težak zadatak da konsoliduje ekonomski oporavak i da se nosi sa zahtevom Katalonije za nezavisnost, a sve to posle deset meseci političke blokade i ponavljanja izbora, kada mnogi redovni državni poslovi nisu obavljani.

Mariano Rahoj je uspeo da pobedi na poslaničkim izborima decembra prošle godine i juna ove godine, ali samo sa jednom trećinom glasova, delom i zbog posledica slučajeva korupcije u njegovoj stranki.

Na kraju je ponovo imenovan za šefa vlade zahvaljujući uzdržavanju socijalista.

Ministar spoljnih poslova je sada nov, specijalista za Evropu Alfonso Dastis Kesedo (61), pravnik kao i Rahoj, stalni predstavnik Španije u Evropskoj uniji od kraja 2011. godine.

Taj diplomata od karijere, verovatno će nastojati da umilostivi Evropsku komisiju koja je izgubila strpljenje zbog neispunjenih obećanja Španije o smanjenju deficita.

Rahoj je zadržao ministarku za zapošljavanje, Fatima Banjes koja je reformom Zakona o radu olakšala otpuštanje.

Potpredsednica Vlade, advokat Soraja Saenc De Santamaria (45), više neće biti i njen portparol, medjutim dobila je delikatan zadatak upravljanje odnosima sa 17 regiona koji čine Španiju.

Pet od ukupno 13 ministara su žene, a u Vladi je ukupno šest novih ministara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.