U trendu

Nova vlada Tunisa stupila na dužnost

TUNIS – Nova koaliciona vlada Tunisa danas je stupila na dužnost, a premijer Elies Fahfah rekao je da je zemlji potrebna politička stabilnost za pokretanje hitnih reformi i oživljavanje ekonomije.

Parlament Tunisa odobrio je novu koalicionu vladu juče, nakon višemesečnog političkog konflikta koji je usporio napore te severnoafričke zemlje u rešavanju predstojećih ekonomskih problema, preneo je Rojters.

„Naša zemlja je umorna od čestih promena vlada u poslednjih devet godina. Želimo političku stabilnost“, kazao je Fahfah na ceremoniji potpisivanja.

Iako je Tunis uspeo da se mirno prebaci na demokratiju nakon što je odbacio autokratsku vladavinu u revoluciji iz 2011. koja je pokrenula „arapsko proleće“, devet uzastopnih vlada nije uspelo da se izbori sa socijalnim teškoćama i nezaposlenošću.

Elies Fahfah, koga je prošlog meseca predsednik Kais Sajed imenovao za premijera, doveo je stranke iz celog političkog spektra u svoj kabinet – ali, prema Rojtersu, oni se i dalje ne slažu u nekoliko velikih oblasti politike.

Uprkos pobedi na glasanju o poverenju, vlada se može pokazati krhkom nakon borbe za pomirenje razlika oko političkih stavova i pozicija.

Nova vlada će se suočiti sa velikim ekonomskim izazovom nakon godina niskog rasta, uporne nezaposlenosti, velikog državnog deficita, sve većeg duga, visoke inflacije i pogoršanja javnih usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.