najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nove borbe u Mosulu, Karter stigao u Erlib

Kurdske snage pokrenule su novu ofanzivu na irački grad Mosul, u sklopu velikog plana za oslobadjanje tog grada od ekstremista Islamske države.

Ofanziva je pokrenuta rano jutros na dva fronta na severoistoku Mosula, nedaleko od grada Bašika, saopštile su kurdske snage, poznatije kao pešmerge.

Američki ministar odbrane Ešton Karter stigao je u Erbil da bi se uverio kako napreduju borbe protiv ID na severu Iraka. Pretpostavlja se da će jedan od zadataka američkog zvaničnika biti i razmatranje uloge Turske u operaciji u Mosulu.

Pritisak ministra odbrane SAD da se dozvoli Turskoj da učestvuje u operaciji za oslobadjanje iračkog grada Mosula naišao je na čvrst otpor iračkog premijera Hajdera el Abadija.

Abadi je rekao u subotu posle sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobadjanje Mosula od ID-a, ali da iračkim snagama ternutno nije potrebna turska pomoć.

Iračke i kurdske snage danima vode borbe u pojasu oko Mosula, suočavajući se s bombaškim napadima, snajperistima i minama pored puta.

U operaciji za oslobadjanje Mosula učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, kao i avioni koalicije okupljene oko SAD.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu da povrate grad Mosul od Islamske države koja je zauzela taj drugi po veličini irački grad u leto 2014. godine. Očekuje se da će borbe trajati nedeljama. U Mosulu živi više od milion civila.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike