U trendu

Nove tenzije: „Samo jedna greška može da izazove sukob Kine i SAD“

Eventualni sudar broda američke ratne mornarice i kineskog broda mogao bi da izazove rat u Južnokineskom moru, upozorava Džejms Holms, predsednik Odeljenja za pomorsku strategiju Američke akademije za pomorsko ratovanje u Roud Ajlendu.

Sličan incident dogodio se 2001, kada je kineski borbeni avion udario u izviđački avion EP-3 američke ratne mornarice, a taj incident je izazvao „diplomatsku krizu između kineskih komunističkih vlasti i tek uspostavljene administracije predsednika Džordža V. Buša“, tvrdi Holms.

Prošle nedelje dogodio se još jedan bliski susret koji je izazvao nove tenzije između dve države, kada je razarač Pomorskih oružanih slaga Narodno-oslobodilačke armije Kine presekao put američkom razaraču USS Dekejter, pišu mediji.

Incident se dogodio nakon što je Dekejter prošao blizu Gavenovog grebena, pod kineskom upravom, na koji polažu pravo i Tajvan, Filipinii i Vijetnam.

– Procene variraju, ali izgleda da je kineski brod prošao između 13 i 40 metara ispred američkog broda, zbog čega je posada Dekejtera morala da manevriše da bi izbegla sudar – rekao je Holms.

Da su se dva broda sudarila, to bi moglo da izazove niz događaja s katastrofalnim ishodom, smatra on.

Incident se dogodio nakon što je protekle nedelje Indonezija potopila 51 vijetnamski, malezijski i kineski brod da bi sprečila nastavak ilegalnog ribolova u sopstvenim vodama, koje se graniče sa Južnokineskim morem, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.