U trendu

Novi izveštaj o nesreći broda „M/S Estonija“ iz 1994. nije doneo nove dokaze

KOPENHAGEN – Nema naznaka da su sudar ili eksplozija izazvali potonuće broda „M/S Estonija“ u Baltičkom moru 1994. godine u jednoj od najsmrtonosnijih mirnodopskih katastrofa u Evropi u kojoj su poginule 852 osobe, saopštili su danas istražni odbori Estonije, Finske i Švedske.

„Nema naznaka sudara sa plovilom ili plutajućim objektom niti ima naznaka da je došlo do eksplozije na pramcu“, navodi se u preliminarnom izveštaju, preneo je AP.

Novi izveštaj nije pružio nove dokaze koji bi bili u suprotnosti sa rezultatima zvanične istrage o nesreći iz 1997. godine.
Brod „M/S Estonija“ potonuo je 28. septembra 1994. godine i tom prilikom su nastradale 852 osobe, većinom Šveđani i Estonci, dok je samo 137 osoba preživelo.

Brod je plovio iz glavnog grada Estonije, Talina, za Stokholm i potonuo je oko 30 minuta nakon prvog poziva u pomoć.
Sudbina broda izazvala je nekoliko teorija zavere, uključujući da se možda sudario sa podmornicom ili da je navodno nosio osetljiv vojni teret.

Zajednička zvanična istraga Estonije, Finske i Švedske iz 1997. godine zaključila je da je brod potonuo kada su mu brave na pramcu otkazale u oluji.
Zbog toga su se odvojila vrata na pramcu od plovila i voda je potopila brod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar