najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi krug glasanja za generalnog sekretara UN

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN danas će ponovo glasati o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, medju kojima je i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

To je peti krug izjašnjavanja i poslednji u kome se ne zna kako su glasale stalne članice Saveta s pravom veta.

Posle četvrtog kruga izjašnjavanja 9. septembra bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš zadržao je vodjstvo, drugi je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, a treći Vuk Jeremić.

Peta runda glasanja biće održana nakon generalne debate u Generalnoj skupštini UN koja je u protekloj sedmici okupila lidere više od 140 zemalja, što je bila prilika i za lobiranje o kandidatima za naalednika Ban Ki Muna.

Uoči izjašnjavanja UN su objavile neformalnu, ilustrativnu tabelu na kojoj su sabrani glasovi koje je u četiri dosadašnja kruga izjašnjavanja osvojio svaki od kandidata. Na toj listi Gutereš je prvi sa najviše (46) pozitivnih i najmanje negativnih (7) glasova, Jeremić je drugi (33 i 18), a Lajčak treći (28 i 18).

Savet bezbednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izadje sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike