U trendu

Novi krug političkih čistki u Rusiji?

Rusiju je šokiralo spektakularno, noćno hapšenje ruskog ministra privrede Alekseja Uljukajeva, piše dopisnik Dojče velea iz Moskve, navodeći da je to hapšenje mnogo više od navodne borbe protiv korupcije.

Pred zakonom su svi jednaki, a onaj ko je korumpiran mora da se iskupi. Ministar privrede RF Uljukajev, navodno je korumpiran. On je, navodno, dobio dva miliona dolara u gotovini i zauzvrat odobrio preuzimanje naftnog koncerna Bašnjeft od strane velikog koncerna Rosnjeft, navodi rusko tužilaštvo, piše DW.

„Optužbe su teške“, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U članu 6, paragraf 290, ruskog Krivicnog zakona se navodi: „Korupcija u veoma velikim razmerama. Za to moraju da postoje ozbiljni dokazi“, rekao je Peskov, dodavši da istraga mora te dokaze da dostavi sudu.

Dojče vele piše da je glupo samo što, van Kremlja, niko ne veruje u istinitost navoda, niti u to da je Uljukajev ikada mogao da uzme mito: ni njegovo Ministarstvo, niti ruska Centralna banka koja je navodno pratila taj korumpirani proces preuzimanja Bašnjefta.

Te sumnje se glasno izražavaju, što je netipično za Rusiju, gde ljudi tri puta razmisle pre nego što kažu nešto protiv zvanične interpretacije nekog dogadaja, navodi dopisnik nemačke medijske kuće.

Ono u šta naprotiv niko ne sumnja, jeste da je spektakularno hapšenje ministra i medijska pažnja koja je tome posvećena, bilo savršeno koordinirana akcija tajne službe, tvrdi Dojče vele.

FSB je, navodno, pratio Uljakajeva već više od godinu dana, a njegov telefon prisluškivan je od kraja leta. Izveštaji više ruskih medija pozivaju se na izvore u tajnoj službi i u vladi.

Podrazumeva se, tvrdi DW, da je bivši šef tajne službe i aktuelni šef države Vladimir Putin znao za to – i nije preduzeo ništa.

On je mogao da otpustiti Uljukajeva, da ga kazni za njegovu navodnu korupciju i ranije, ili nekako na drugi način. Međutim, doneta je odluka da se izvede spektakularno hapšenje uz veliku pompu, navodi DW.

To hapšenje liči na jedno drugo: premijer Kirovske oblasti, Nikita Beljih. I on je, baš kao i ministar Uljukajev, namamljen u zamku i „uhvaćen“ u korupciji. Ista šema, iste optužbe. I sličan politički profil.

Dojče vele navodi da je Beljih bio simpatizer stranke ubijenog opozicionog političara Borisa Njemcova.

Uljukajev je za mnoge važio kao poslednja nada za liberalni ekonomski kurs Rusije, kao garant zapadnih investicija u zemlji.

„Da li je njegovo hapšenje početak nove runde političkih čistki? U Moskvi se u svakom slucaju nagađa o tome čija će glava sledeća da odleti“, piše DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)