U trendu

Novi masovan priliv migranata preko Sredozemlja ove nedelje

Sa novim masovnim prilivom migranata, jednim smrtonosnim brodolomom, a čak i jednim rodjenjem na moru, Sredozemlje se ove nedelje vratilo onome što se zbivalo poslednjih godina.

Od ponedeljka ujutro, poruke upozorenja stizale su jedna za drugom na radio armade vojnih, humanitarnih i komercijalnih brodova koji plove pred Libijom: više od 10.000 migranata spaseno je za četiri dana – toliko spasioci nikada nisu videli, i još bar petnaest improvizovanih brodova je prijavljeno u petak.

„To je izuzetno, gotovo kao na grčkim ostrvima prošle godine“, kada su hiljade migranata svakodnevno stizale iz Turske, rekao je Flavio di Djakomo, portparol Medjunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Italiji.

Mada je veličina tog talasa verovatno posledica pre svega blagog vremena, IOM je iznenadjen stizanjem iz Libije ribarskih brodova natovarenih stotinama ljudi, dok su od jeseni iz Libije krijumčari slali uglavnom samo čamce sa 100 do 140 ljudi.

Italijanski ministar odbrane Roberta Pinoti, bio je u četvrtak u Porto Empedoklu da bi zahvalio mornarici za, kako je rekao, „epsku operaciju, koja je spasla toliko života na moru što zahteva neverovatnu organizaciju“.

Desetine porodica nude da usvoje Favur koja je s devet meseci postala siroče i stigla je na italijansko ostrvo Lampeduza posle drugog brodoloma, a mnogi su dirnuti malim Destinom Aleksom, rodjenim u sredu na brodu humanitaraca koji su spasli njega i njegovu majku.

Ali u Italiji se podižu i glasovi protiv te sentimentalnosti. Mateo Salvini, lider Severne lige, saveznice francuskog Nacionalnog fronta, tražio je da ga sledeće nedelje hitno bude primi šef vlade Mateo Renci.

„Stop invaziji, kada je dosta, onda je dosta. Renci i (ministar unutrašnjih poslova Angelino) Alfano su saučesnici u tragediji“, napisao je na društvenim mrežama, pozivajući na demonstracije u nedelju u Milanu.

Ipak, dogadjaji ove nedelje su samo koncentracija užasnih tragedija i malih radosti koje su sledile jedna drugu od leta 2013. godine kod obale Libije. Tada je Sredozemno more progutalo najmanje 9.000 ljudi, a brodovi Ratne mornarice i italijanske Obalske straže su zabeležili i šest porodjaja.

Ove nedelje je broj dolazaka dostigao 44.000, navodi se u saopštenju iz IOM-a, ali to je ipak manje od 47.400 migranata registrovanih 31. maja prošle godine.

Procene o broju onih koji se u Libiji spremaju na put su u rasponu od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada.

Dok se strahuje da će preko Italije krenuti masa Sirijaca, Iračana i Avganistanaca koji više ne mogu preko Balkana, za sada do Sicilije stižu skoro samo migranti iz Afrike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar