U trendu

Islamska država preuzela odgovornost za eksploziju u Kairu

Džihadisti Islamske države su danas preuzeli odgovornost za eksploziju automobila-bombe ispred policijske zgrade u Kairu, u kojoj je povređeno najmanje 29 osoba, od kojih šest policajaca.

„Vojnici Islamske države su uspeli da izvrše napad automobilom-bombom na zgradu policije u srcu Kaira“, navodi se u saopštenju IS, postavljenom na Tviter nalogu jedne od grupa povezanih sa džihadistima.

Bomba postavljena u severnom predgrađu Kaira Šubri, ispred zgrade u kojoj se nalazi centar za ispitivanje pretnji po nacionalnu bezbednost, eksplodirala je usred noći, navodi agencija AFP.

Vlasti navode da je naprava velikog kapaciteta detonirana daljinski.

U detonaciji je oštećena fasada zgrade, a na mesto eksplozije su ubrzo stigle protivpožarne ekipe, hitna pomoć i policija. Od eksplozije se napravio krater, a okolni automobili su izgoreli, navodi Rojters.

Prema navodima na društvenoj mreži „Tviter“, eksplozija se čula u nekoliko delova glavnog grada Egipta, Kaira, dok je vlasnik prodavnice Mohamed Ali rekao da je video jednog muškarca kako parkira automobil koji je eksplodirao.

Krajem juna i početkom jula u Kairu su se dogodila dva teroristička napada, u julu kod konzulata Italije za koji je odgovornost preuzela Islamska država, a u junu se ekplozija dogodila kod predsedničke palate.

Rojters podseća da su prethodno odgovornost za napade na bezbednosne snage preuzimali ekstremisti stacionirani na poluostrvu Sinaj, pristalice IS, koja kontroliše velike delove Iraka i Sirije, a prisutna je i na teritoriji egipatskog suseda, Libije.

Stotine vojnika i policajaca ubijene su od kako je vojska svrgnula islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013, posle masovnih protesta protiv njegove vladavine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar