U trendu

Novi paket sankcija EU protiv Rusije danas stupa na snagu

BRISEL, 8. aprila ( Tanjug) – Peti paket sankcija protiv Rusiji za koje su zemlje članice EU dale „zeleno svetlo“ trebalo bi da stupi na snagu danas po obijavljivanju u EU službenom glasniku.

Ukupna vrednost zabrane trgovine koja se uspostavlja petim peketom sankcija EU protiv Rusije procenjuje se na 10 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da će zabrana uvoza uglja iz Rusije u vrednosti od četirti milijare evra značajno samanjiti važan izvor prihoda Ruske Federacije odnosno „mogućnost finansiranja vojne mašinerije“.

Novi paket „masivnih sankcija“ po prvi put obuhvata zabranu uvoza uglja iz Rusije, zabranu pristupa ruskim brodovima EU lukama, restrikcije za drumski terentni prevoz, potpunu zabranu transakcija sa četiri najveće ruske banke, zabranu uvoza drveta i cementa, kao i luksuzne robe kao što je vodka i kavijar.

U Briselu su najavili da će se radi i na ”dodatnim sankcijama”, uključujući i ”uvoz nafte” i uvođenje ”specifičnih načina plaćanja i poreza”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.