najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi predsednik Brazila Mišel Temer položio zakletvu

Mišel Temer položio je u Kongresu zakletvu za predsednika Brazila, par sati nakon što je Senat smenio Dilmu Rusef sa tog položaja, a novi predsednik je potom održao i prvi sastanak Kabineta, javljaju agencije.

Temer (75), iskusni političar desnog centra koji je postao ljuti neprijatelj Rusefove, poručio je da popravljanje brazilske ekonomije neće biti lako, ali da mu je prioritet da ove godine poveća javne troškove, privuče strane investicije, smanji nezaposlost i počne reformu penzionog sistema, prenosi Rojters.

Novi predsednik je na sastanku Kabineta, koji je uživo prenosila televizija, upozorio da neće tolerisati podele unutar svoje koalicije.

Temer je na sastanku izgledao zabrinuto što su neki od njegovih saveznika dali opozvanoj predsednici Dilmi Rusef politička prava, a da nisu prethodno konsultovali njegovu vladu, primećuje britanska agencija.

Konzervativni Temer (75), koji je donedavno bio potpredsednik Brazila, a u međuvremenu je preuzeo rukovođenje zemljom od maja kada je Rusef suspendovana, dovršiće njen mandat do 2018. godine.

Temer je imenovao novu vladu sa agendom da Brazil preorijentiše udesno posle više od decenije levičarske vladavine, tokom koje je 29 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva, ali i tokom koje je zemlja utonula u korupciju i doživela ekonomski sunovrat.

Ostaje neizvesno da li će Temer imati dovoljnu podršku glasača da sprovede bolne reforme uz strogu štednju koje je obećao, ocenjuje AFP.

Brazilski Senat smenio je ranije danas sa položaja levičarsku predsednicu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet meseci.

Senat je takođe danas, odvojenim glasanjem, odlučio da Rusefovoj neće biti zabranjeno da obavlja javne funkcije.

Obavljanje javnih funkcija joj je, inače, prema brazilskom zakonu, moglo biti zabranjeno u narednih osam godina.

Rusef je odbacila je odluku Senata o njenom opozivu kao „parlamentarni puč“ i najavila da će žaliti na tu odluku, obećavši povratak svoje Radničke partije na vlast i pozvavši pristalice da se bore protiv konzervativne agende koja je dobila zamajac njenim opozivom.

Rusef (68) je smenjena posle 13-godišnje levičarske vladavine u najvećoj ekonomskoj zemlji Latinske Amerike.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike