U trendu

Novi premijer Islanda stupio na dužnost

Novi premijer Islanda Sigurdur Ingi Johanson zvančno je danas stupio na dužnost i zamenio Sigmundura Davida Gunlogsona koji je podneo ostavku zbog umešanosti u aferu Panamskih dokumenata.

Johanson je bio ministar poljoprivrede i ribarstva u dosadašnjoj vladi i potpredsednik Partije napretka desnog centra. On će voditi vladu suočenu sa najvećim političkim previranjima od finansijske krize iz 2008-2009.

Johansona i njegovu vladu inaugurisao je predsednik države Olafur Ragnar Grimson pošto je prethodno primio ostavku dosadašnjeg premijera Gunlogsona.

Posle podnošenja ostavke Gunlogson je napustio zgradu predsedništva pod zvižducima demonstranata koji su mahali crvenim kartonima prema njemu i tražili da se odmah organizuju izbori, prenosi izveštač agencije Frans pres.

Novi premijer Johanson planira da organizuje izbore na jesen šest meseci pre isteka mandata vlade, što je kompromis koji parlamentarna većina vidi kao prihvatljiv, ali koji se ne dopada opoziciji na levici.

Gunlogson se pominje u dosijeima procurelih iz panamske firme „Mosak Fonseka“ o ofšor poslovanjima. Za njega je navedeno da je 2007. na Britanskim Devičanskim ostrvima osnovao ofšor kompaniju Vintris radi sakrivanja nekoliko miliona dolara tokom finansijske krize na Islandu.Posle ovih otkrića premijer Gunlogson se našao pod pritiskom da podnese ostavku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.