U trendu

Novi šef kineske diplomatije obećao da će održavati bliske odnose sa Lavrovim

PEKING – Novoimenovani kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang obećao je da će održavati bliske odnose sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da su dvojica diplomata obavila telefonski razgovor ranije tokom dana.

„Spreman sam da održavam bliske odnose sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim“, rekao je Ćin Gang, navedeno je u saopštenju, preneo je TAS S.

Visoki kineski diplomata je izjavio da je Peking spreman da nastavi da promoviše bilateralne odnose sa Moskvom.
„Spremni smo da radimo sa Rusijom na sprovođenju važnog konsenzusa postignutog između lidera dve zemlje i da nastavimo da unapređujemo odnose između Kine i Rusije bez prestanka“, rekao je on.

Prema Ćinovim rečima, strateško vođstvo kineskog lidera Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina pomoglo je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između dve zemlje podigne na veoma visok nivo.

Ćin Gang (56) je bio kineski ambasador u SAD od jula 2021. do decembra 2022. godine.

Na sastanku Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa 30. decembra 2022. godine doneta je odluka o imenovanju Ćin Ganga za novog kineskog ministra spoljnih poslova.

On je na tom mestu zamenio Vang Jia koji je bio šef kineske diplomatije od 2013. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar