U trendu

Novi skandal u švedskoj fabrici odeće: Lego čikica i Alah (video)

Nakon rasističkog skandala sa crnim dečakom i majicom „najkul majmun“, poznati svetski brend H&M na udaru novih kritika. Na čarapama primećen pozdrav Alahu, prenosi B92.net.

Švedski modni gigant primoran je da povuče čitavu seriju dečijih muških čarapa sa lego motivima, jer je nekoliko mušterija primerilo da deo dizajna veoma podseća na arapski natpis „Alah“.

Naime, kako prenosi Raša tudej pisanje švedskih medija, na dečjim čarapama je lik lego figure, radnika s kacigom, koja u ruci drži betonsku bušilicu. Deo koji je sporan je „trag“ rada te bušilice koji, ako se pogleda naopačke, veoma podseća na arapsku reč Alah.

Iako iz H&M-a kažu da je reč o pukoj koincidenciji, uprava ove modne marke je ipak odlučila da povuče iz prodaje sporne čarape pošto se reakcija javnosti proširila za kratko vreme.

Ovaj najnoviji incident dolazi svega par nedelja od velikog skandala koji je u svetskoj javnosti izazvala kampanja za novu dečiju liniju garderobe, na kojoj je crni dečak koji nosi majicu s natpisom „najjkul majmun u džungli“.

Ta kampanja, koja se našla i na bilbordima širom sveta, izazvala je oštre reakcije i optužbe H&M-a za rasizam. među nekim kritikama su bile i pretnje da će doći do bojkotovanja tog brenda, a neke radnje H&M-a u Južnoj Africi su čak bile i polupane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar